Showing posts with label Herbivore. Show all posts
Showing posts with label Herbivore. Show all posts

Saturday, March 30, 2013

Wampoo Fruit Dove


While trekking through the Aviaries of the San Diego Zoo I came across several species of brightly colored Dove, including many beautiful examples of today's animal, the Wampoo Fruit Dove. (The name comes from the call that they make!)

These birds are the largest Fruit Doves found in New Guinea and Australia, and they measure up to 18in in length. Both males and females sport green and purple plumage, while juveniles are more dull in color.

As you may have already guessed, Wampoo Fruit Doves feed on fruit. They aren't especially picky either; they feed on whichever fruits are available in their geographic area at that time of the year. The Doves can even swallow large fruits whole! They live in flocks that rarely travel far from a specific range.


IUCN Status : Least Concern
Location : Australia and New Guinea
Size : Body length up to 18in (45cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Columbiformes
Family : Columbidae -- Genus : Ptilinopus -- Species : P. magnificus

Pheasant Pigeon

Pheasant Pigeon
Pheasant Pigeons are large, terrestrial birds that can be found on New Guinea and nearby islands. They forage on the rainforest floors and build their nests on the ground. There are four recognized subspecies that vary by color and island location.

The subspecies have reddish-brown bodies with black heads and tails. The primary distinguishing feature between all four is the color of the nape of the neck. Green, white, gray, and black colored napes help to tell them all apart. 

The Pheasant Pigeons are rather interesting because they don't look especially pigeon-like, and because their behavior is more akin to that of their namesakes, the Pheasants. You see, there are no Pheasants in New Guinea, and the Pheasant Pigeons, which are the only species within their genus, have evolved to fill the niche that would have been occupied by Pheasants!

Though they are listed as being of Least Concern by the IUCN, Pheasant Pigeons are becoming rare in some parts of their range, and no global population survey has been undertaken. They are are also very few held in captivity.

IUCN Status : Least Concern
Location : New Guinea
Size : Length around 18in (46cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Columbiformes
Family : Columbidae -- Genus : Otidiphaps -- Species : O. nobilis

Friday, March 29, 2013

Blood Pheasant

Ithaginis cruentus
The Blood Pheasant has kind of a disturbing name, but it gets it from the red skin of its face and legs, and the red feathers on the chin, chest, and tail. They are small members of their family, and are the only species found within the genus Ithaginis, though there are a dozen recognized subspecies.

Blood Pheasants are found in the countries surrounding the Himalayas-- China, India, Nepal, and Bhutan. They prefer to live in coniferous forests, and range at elevations of 10,000-15,000 feet during the breeding season, and slightly lower during the rest of the year.

These birds are not the best fliers, and they get around mostly by running on the ground. They even build their nests on the ground, constructing them under rocks and inside shrubs. These ground nests can be problematic, however, as sometimes the eggs must be moved or abandoned altogether if the parents feel there is too much risk. Broods can number over a dozen in size, and the young chicks are able to get up and follow mom around when they are only two days old. They will remain as a group until winter.

The species is very rarely found in captivity, and at present it does not appear that there are any in United States institutions. Blood Pheasants live in very remote regions in the wild, and so have been safe from many of the threats that endanger different pheasant species. However, the population does appear to be on the decline, though it is slow enough to list them as being of Least Concern.

IUCN Status : Least Concern
Location : Himalayas
Size : Length up to 17in (43cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Galliformes
Family : Phasianidae -- Genus : Ithaginis -- Species : I. cruentus

Thursday, March 28, 2013

Morgan Horse

Morgan Colt
The Morgan Horse is one of the earliest horse breeds developed in the United States, dating back to the late 18th century. They are small, strong horses that often toe the line between being of horse size (over 14.2 hands) and pony size (under 14.2 hands). They come in a wide variety of colors, though black, chestnut, and bay are the most common.

The breed dates back to 1789, when a Massachusetts businessman named Justin Morgan bought a young colt that he named "Figure." Figure was known for his expressive nature, athleticism, gentile nature, and his endurance. When Morgan died, Figure was passed to different owners, and was eventually renamed Justin Morgan after his first master. He became the foundation sire for an entire new breed, and was able to pass on all of his defining traits to his offspring

The breed took off, and by the Civil War it had become a very popular mount for the cavalry, because of their ability to work under pressure and because of their incredible endurance. Several prominent generals on both sides of the conflict rode Morgans, including Stonewall Jackson and his mount "Little Sorrel," and Philip Sheridan's "Rienzi."

The Morgan breed has also been influential in the creation of other American horse breeds. Around 90% of all Saddlebreds carry Morgan blood,  and Standardbreds, Tennessee Walkers, and Quarter Horses all have Morgans in their ancestry.

Morgans continue to be used as riding mounts for all sorts of disciplines. They have their very own breed-specific competition circuit, and they perform in several different events including jumping, dressage, and driving. Morgans are the state animal of Vermont, and are the state horse of Massachusetts.

Status : Endangered
Location : Developed in the United States
Size : Height up to 15.2 hands (1.6m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Perissodactyla
Family : Equidae -- Genus : Equus -- Species : E. ferus -- Subspecies : E. f. caballus

Lesser Kudu

Male Lesser Kudu and Calf
at the San Diego Zoo
As you could probably guess, the Lesser Kudu is a smaller species of antelope when compared to the very large Greater Kudu. But like their larger relative, they too have striped bodies and large, spiraling horns that can grow up to 3ft long!

Lesser Kudu are most active during the nighttime hours, and they are relatively shy critters. When startled they give out a barking sound, and can bound away quickly if needed. They are very fast (unlike the slow Greater Kudu) and are also excellent jumpers. There have been reports of leaps as high as 2m!

Because of their shyness, Lesser Kudu are difficult to hunt, and so their population has remained relatively safe from hunting, though poaching does exist in some areas. Even more unfortunate is that the species was extremely susceptible to Rinderpest, a virus that spread across several ungulate species until the early 2000s. The population is currently rebounding, but is listed as Near Threatened by the IUCN.

IUCN Status : Near Threatened
Location : East Africa
Size : Shoulder height up to 43in (1.1m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Artiodactyla
Family : Bovidae -- Genus : Ammelaphus -- Species : A. imberbis

Wednesday, March 27, 2013

Sambar

Rusa unicolor
Meet the Sambar, one of the most widely spread Deer species in the world... and also one of the most confusing. Sambar can be found throughout South and Southeast Asia, and they have been introduced into the United States, Australia, and New Zealand. However, they vary greatly in size depending on their specific location. This has led to a lot of taxonomic confusion, and currently you might see them refereed to as both Rusa unicolor and Cervus unicolor.

Sambar can grow to some pretty huge sizes. Males have been recorded at over 600lbs! (That is more than double the average weight of the American White-Tailed Deer, for reference) Their antlers can also grow up to a meter long!

Like many Deer, Sambar are crepuscular, meaning that they are most active during dawn and dusk. They are typically solitary, though sometimes small groups of females and their young will forage together. Males live alone, and form aggressively defended territories during the breeding season.

Sambar have adapted very well to different habitat types, and can be found in all types of forested areas, from the very wet to the very dry. The habitat variety has also allowed them to consumes many different types of vegetation. Unfortunately, their adaptability has not kept them off of the Red List. They are currently ranked under "Vulnerable," due to hunting and habitat loss through many countries in their large range.

IUCN Status : Vulnerable
Location : South and Southeast Asia
Size : Length around 80in (2m), Average weight up to 400lbs (180kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Artiodactyla
Family : Cervidae -- Genus : Rusa-- Species : R. unicolor

Tuesday, March 26, 2013

Hipparion

Hipparion
Hipparion is the name given to an entire genus of now-extinct, yet successful horses that roamed throughout most of the world. They first evolved around 22 million years ago in North America, and from there they spread to Africa, Asia, and Europe over the next 20 million years.

If you looked at Hipparion, you might think it was a small modern horse or pony. They were about the same height and weight... but the legs were a bit... off.

You see, horses didn't always have a single hoof. They are odd-toed ungulates (Perissodactyls) which means that their weight is distributed through a single toe on each leg, rather than between two toes (think of a cloven deer hoof). Early horses started out having several toes, and gradually they lost them all except for that single, central digital. Horse speed can be attributed to the fact that they have longer stride lengths, as they are actually running on a fingernail!

Hipparion moved a lot like a modern horse, which is something we know from looking at fossilized hoof-prints. But even though Hipparion ran on one hoof, it still had some of its other toes! These toes were placed slightly higher up on the leg, one on either side of the hoof, and they did not touch the ground. Modern horses have lost these vestigial toes all together.

The last of the Hipparion species went extinct around 2 million years ago. Though these early equines belonged to the same subfamily as the modern Horses, they are not their descendants.

Status : Extinct for around 2 million years
Location : North America, Europa, Asia, Africa
Size : Height up to 13.3hands (1.4m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Perissodactyla
Family : Equidae -- Genus : Hipparion

House Finch

Haemorhous mexicanus
The House Finch is a bird that once was found only in the Western United States and Mexico, but over the past few decades that have spread across the continent and can now be found on the Atlantic Coast! Estimates are that there are over a billion of them in North America, and they can form flocks that number several hundred birds.

House Finches are small little birds with brownish coloration and blunt, squared tails. The males actually change color slightly over the course of the year, becoming more vibrant when they have the best food supplies. You see, their red or yellow colors come from what they eat, so abundant food leads to brighter hues.

The bright feathers are very important come breeding time. Females pick the males with the best colors to mate with, because those males clearly known how to locate food-- a very important trait when you may have up to 6 offspring at once! Interestingly, House Finches feed their chicks an exclusively vegetarian diet. Most birds, even ones that eat plants as adults, feed their young insects and other critters to give them a good amount of protein.

IUCN Status : Least Concern
Location : North America
Size : Length up to 5.5in (14cm), Wingspan up to 10in (25cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Aves -- Order : Passeriformes
Family : Fringillidae -- Genus : Haemorhous -- Species : H. mexicanus

Monday, March 25, 2013

Giant African Snail

Achatina fulica
Meet a member of the invasive species club-- the Giant Afican Snail is considered one of the top 100 worst Invasive Species on the planet. Ant not only are they on the top 100 list, they actually sit at #2!

African Giant Snails are naturally found in East Africa, but they have spread to warm locations around the world in the last few decades. They are large snails (hence the name), sporting shells that can grow to nearly 8in in length. They reach maturity after about 6 months, and can live as long as ten years. During that time they never really stop growing.

They are a hermaphroditic species, possessing both male and female reproductive organs. They do not reproduce asexually-- they need another snail. But their interesting reproductive system makes it easier to multiply, since they do not need to track down a member of the opposite sex.

They feed on over 500 different species of plant, so you can see why they are considered to be such a nuisance! However, the African Giant Snail isn't just considered troublesome because it eats native plants. They also carry parasites that can cause Meningitis in humans, as well as other diseases that can severely damage the crops that they don't consume. In order to keep the invasive Snails in check, quarantines, pesticides, and even flame throwers have been used.

IUCN Status : Not Listed
Location : East Africa
Size : Length around 8in (22cm)
Classification : Phylum : Mollusca -- Class : Gastropoda -- Family: Achatinidae
Genus : Achatina -- Species : A. fulica

African Spurred Tortoise

Geochelone sulcata
After the Galapagos and Aldabra Tortoises, the African Spurred Tortoise takes the title as third largest in the world. These land giants dwell in drier regions of central and northern Africa where they subsist on a diet of fruits and vegetables. During the driest times of the year, the Tortoises build burrows and enter states similar to hibernation in order to keep from dehydration.

Breeding occurs during rainier parts of the year, and males will fight for the right to breed with females. During the copulation itself, females will be unable to move due to the weight of the male Tortoises. About two months after mating the female will dig a large nest and deposit 15-30 eggs into. They will incubate for an additional 8 months before the 2" hatchlings emerge. It will take the Tortoises fifteen years to reach sexual maturity. But, like their large Tortoise cousins, they can live over 100 years.

African Spurred Tortoises have experienced some drastic population drops. They've been losing their habitats due to urbanization and the spread of livestock, and have also been hunted for meat. African Spurred Tortoises are also collected for the pet trade when they are in their younger years. This makes re-population difficult, as they take so long to mature.

IUCN Status : Vulnerable
Location : Africa
Size : Length up to 36in (90cm), Weight up to 200lbs (91kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Sauropsida -- Order : Testudines
Family : Testudinidae -- Genus : Geochelone -- Species : G. sulcata

Sunday, March 24, 2013

Lystrosaurus

Lystrosaurus
Have you ever heard of Lystrosaurus? This amazing little creature was one of the very few lifeforms that actually survived the massive Permian/Triassic extinction event. Because they were able to make it through, they absolutely thrived during the Early Triassic, and were the most common land animals!

There are about half a dozen different species within the genus, and they have been found in what is now Southern Africa, Asia, and Antarctica. If that sounds like an odd distribution, remember that back 250 million years ago, those continents were actually joined together.

So what was Lytrosaurus? Well.. it was't a Dinosaur, despite the name. They actually weren't really reptiles either... Confusing, right? They were Therapsids, odd, mammal/reptile like creatures that would eventually evolve into the mammals we have today.

Lystrosaurus was about the size of a small pig and had short snouts, and only two, shovel-like teeth. They were herbivores that probably walked with a semi-spawling gate. There are many theories on why these animals survived when others did not. Some think that because they burrowed, they could cope with the low Oxygen air.  Others think that their small-ish size, semi-aquatic lifestyle, and varied diet helped to keep them going.

We know quite a bit about this extinct genus because their fossils are amazingly abundant. They were so common back in the Triassic that 95% of fossils in some sites belong to these animals!

Status : Extinct for 250 million years
Location : South Africa, Asia, Antarctica
Size : Length up to 3ft (.9m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Synapsida -- Order : Therapsida
Family : †Lystrosauridae -- Genus : †Lystrosaurus

Southern Tree Hyrax

Dendrohyrax arboreus
The Hyrax is such a weird little animal! There are four different species within three genera, all of which are found in Africa and the Middle East. They look like rodents, digest their food like ungulates, but are most closely related to Elephants and Manatees. So bizarre.

As a side note to that-- the Superorder Afrotheria encompasses several genetically distinct animal species that all evolved on the African continent, share a common ancestor way back, and have no other close relatives. Sengis, Aardvarks, Elephants, Manatees, and Golden Moles are also members of this interesting group.

You may already know about the more common Rock Hyrax (they are fairly popular in Zoos)-- a ground dwelling, diurnal member of the family that is found across Sub-Saharan Africa with the exception of dense, forested areas. The Southern Tree Hyrax is just the opposite. They live in trees (if the name didn't give that away), are found in the denser forests that the Rock Hyrax is absent from, and live a nocturnal lifestyle.

The Southern Tree Hyrax lives either alone or in very small groups (another opposite of the large clan dwelling Rock Hyrax), and males can be incredibly territorial, making loud shrieking, screaming noises to keep others away. Because they spend their lives almost exclusively in trees, they are incredibly awkward when moving on the ground. Their dens are even constructed in tree holes, or in the nooks between two branches. Twigs, leaves, fruits, and seeds make up their diet.

The Southern Tree Hyrax is able to avoid a lot of different predators by staying off the ground, but they can't avoid the Verreaux's Eagle! This large Bird of Prey is a Hyrax specialist, and most of their diet is made up of the small mammals.

IUCN Status : Least Concern
Location : Africa
Size : Length up to 28in (70cm)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Superorder : Afrotheria
Order : Hyracoidea -- Family : Procaviidae -- Genus : Dendrohyrax -- Species : D. arboreus

Saturday, March 23, 2013

Merino Sheep

Merino Sheep
Meet the Merino! This domesticated breed of sheep is known for its fine, high quality wool... but it has a lot of other cool characteristics as well, including a history that takes back over a thousand years, as well as a strong presence in the study of livestock genetics.

But first, let's go over some basic facts. Merino sheep are bred almost exclusively for their wool, and that wool is considered to be the finest in the world. It is so desirable that it is actually the wool that all other wool is compared to, as far as grading goes! The breed is also quite hardy and adapts very well to different climates and habitats. For example, they originated in Spain and North Africa, but are now being bred all over the world, including in Australia, Germany, and New England.

The very first Merino ancestors came through North Africa via Asia thanks to the Phonecians. When the Moors entered Spain in the 8th century they brought sheep with them, and by the 12th century the first foundation flocks were in place. These Spanish sheep bred with existing European breeds, and the Merino was the result.

For hundreds of years Spain had a monopoly on these fine quality sheep, and made a large profit off of the wool. Before the 18th century it was against the law to export them, but that all changed when the members of the nobility (including the King) started to send small flocks to other countries and principalities. The Spanish Merinos even became the bases for new breeds, including the popular Rambouillet.

Booroola Merino Ewe with Quadruplets
It was a good thing the Merinos eventually made it out of Spain, because the industry was almost completely obliterated there during the Napoleonic Wars. Since 1810, Australia, the United States, and Germany have been the top countries for the breed. There are now a handful of different strains, including the Peppin, Delaine, and the Booroola.

The Booroola Merino has been studied at a genetic level because they posses a gene called Booroola FecB.   (Named for the Australian ranch that it was discovered on back in the 1950s) This gene has allowed the strain to be one of the most prolifically breeding sheep strains in the world. While most sheep have one or maybe two lambs at a time, Booroola Merinos often have triplets or even quadruplets. Some have even have sextuplets! Introducing Merinos with the FecB gene can substantially increase birthrates without needing to introduce traits from other breeds that have high births, but less desirable wool.

Status : Domesticated
Location : Originated in Spain
Size : Varies, but males can weigh up to 130lbs (59kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Artiodactyla
Family : Bovidae -- Genus : Ovis -- Species : O. aries

Six-spot Burnet Moth

Zygaena filipendulae
Today's animal is a small, colorful insect with a name that describes it pretty much to the tee. The six-spot Burnet Moth does in fact have six spots on each wing... though sometimes they get a bit merged together, which can result in some spot-count confusion.

Six-spot Burnets live throughout Europe and are incredibly common on the continent. There are over 20 different subspecies! Most of the subspecies have dark bodies with wings of a metallic sheen. The wing spots are red, which warns predators that these Moths are poisonous! Sometimes the spots are yellow or brown, but only rarely.

Six-spot Burnets are active during the day, when they live in colonies and feed on the nectar of large flowers. They prefer sunny days, and fly from June to August. The Moths only reproduce once, and the caterpillars overwinter before pupating and becoming Moths in June. (Sometimes they will even overwinter twice!) Caterpillars are very plump and greenish-yellow, with black spots.

IUCN Status : Not Listed
Location : Europe
Size : Wingspan up to 1.6in (4cm)
Classification : Phylum : Arthropoda -- Class : Insecta -- Order : Lepidoptera
Family : Zygaenidae -- Genus : Zygaena -- Species : Z. filipendulae

Dzo

Dzo
Dzo is the Tibetan name for hybrid creatures that are the cross between Yaks and domesticated Cattle. The name technically refers to only the male crosses (females are reffered to as Dzomo), but for the sake of ease we'll use Dzo today for a general term.

Dzo are used as pack animals in Tibet and other mountainous regions because they can survive at high elevations as well as Yaks do, but have more strength and size due to the Cattle ancestry. In general, these hybrids have the faces of Cattle, but the shaggy coats of Yaks.

As with many hybrids, a downside to the Dzo is that the males are sterile. Females are not always sterile though, which means that the animals can be bred back to other Cattle and Yaks, creating 3/4 crosses. It is speculated that many supposed purebred Yaks and Cattle actually have genes from the other species, due to this ability to back-cross.

Status : Hybrid
Location : Asia
Size : Weight around 1,300lbs (580kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Artiodactyla
Family : Bovidae -- Genus : Bos -- Species : B. grunniens × B. primigenius

Friday, March 22, 2013

Red Flour Beetle

Tribolium castaneum
Today's animal is quite the pest; they are destructive as both larvae and adults, and though they originated in the Indo-Australian tropical regions, they can be found causing damage all around the world!

One little interesting fact is that the Red Flour Beetle is very similar in size, appearance, and behavior to the Confused Flour Beetle from Africa. The latter actually got its name because the two species were so alike!

Despite the name, Red Flour Beetles can be found in more than just flour. They hang out in cereals, nuts, seeds, and all sorts of other dried food products. They don't cause structural damage, and they don't have stingers that harm people, but they can have a huge negative impact on stored food. The Beetles even lay their eggs in food, the larvae eat the food, and the adults can live as long as 3 years.

Red Flour Beetles are very small, and very hardy. This makes it difficult to truly get rid of them. You have to completely eradicate all infested materials, check all possible cracks and crevasses, and essentially set up a sealed, protected food storage system. Pesticides and bleaches don't do a whole lot; a thorough disposal of materials is your best bet.

IUCN Status : Not Listed
Location : Worldwide
Size : Body Length less than 1cm
Classification : Phylum : Arthropoda -- Class : Insecta -- Order : Coleoptera
Family : Tenebrionidae -- Genus : Tribolium -- Species : T. castaneum

Wednesday, March 20, 2013

Ankylosaurus

Ankylosaurus magniventris
About a week ago we learned all about an armored Sauropod, Ampelosaurus. Today we'll learn about one of the most famous armored Dinosaurs of them all- Ankylosaurus. Like Ampelosaurus, Ankylosaurus lived during the late Cretaceous period... though a few million years later and in a different part of the world.

There is only one identified species within the Ankylosaurus genus-- A. magniventris. It was first uncovered in Montana back in 1906, and officially named in 1908. Ankylosaurus translates to "Curved Lizard" or "Stiffened Lizard," while magniventris means "great belly," a reference to the animal's width.

Ankylosaurus was covered by osteoderms of varying sizes, and those plates most likely had keratin on top of them as well. They also had large, clubbed tails-- those clubs were actually osteoderms fused with the last few vertebrae on the tail. Those plates and club (and the horns on their head) made them a difficult animal for predators to take down.

Ankylosaurus was an herbivore, and had a beak and small teeth that were used to browse from trees. They actually lacked molars, so food wasn't really ground up. Overall, we know a lot about the anatomy of the Ankylosaurus... except for what its feet looked like! No foot fossils have ever been found, though based on the feet of closer relatives, they probably had five toes on each foot.

Status : Extinct for 65 million years
Location : North America
Size : Length up to 30ft (9m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class:  Reptilia -- clade : Dinosauria
Order : †Ornithischia -- Family : †Ankylosauridae
Genus : †Ankylosaurus-- Species : †A. magniventris

Pudu

Pudu puda
There are two species of Pudu in the world, the Northern and the Southern. Both are found in South America, appropriately hanging out int he northern and southern stretches of the Andes, respectively. They also (in my opinion) have some of the cutest babies in the entire animal kingdom. Just watch the video if you don't believe me.

The Northern Pudu is the smallest species of deer in the entire world, and the Southern is only a hair bit larger. They have stocky bodies and skinny little legs, and the main difference between males and females is the presence of antlers in the former.

Not much is known about Pudu behavior in the wild because they are both solitary and secretive. They come together only during rut, and the female gives birth to a single fawn that she raises alone. Fawns wean after 2 months, are full grown by 3, and are sexually mature by 8. However, they often stay with their mothers for 8-12 months before leaving and becoming fully independent.

Pudu are active during both the night and day time, and they forage for food along a network of trails and pathways that they create through frequent use. They mark these territories using scent glands. Sometimes Pudu are simply too small to reach their meals, forcing them to stand up on their hind legs to feed.

Both species of Pudu are listed as Vulnerable. This is due to hunting and habitat loss. Captive breeding programs have been set up, and there plans to reintroduce them to the wild.




IUCN Status : Vulnerable
Location : South America
Size : Height up to 18in (45cm), Weight up to 30lbs (13.5kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Artiodactyla
Family : Cervidae -- Genus : Pudu -- Species : P. puda, P. mephistophiles

Percheron

Percheron Horses
Ever since yesterday's Abyssinian Cat, I've been in a bit of a domesticated animal mood. So today let's learn about one of the most distinct draft horses out there, the Percheron. (And don't be shocked if you see another domesticated breed tomorrow...)


The breed is best known for its grey coloration, and in France and Britain only grey and black horses are allowed to be registered. The United States is a bit more lenient on color-- chestnut, bay, and roan are also allowed. They are strong horses, know for their ruggedness, hard-working attitude, and adaptability.


Percherons are named for Le Perche, a region in France located about 50 miles southwest of Paris. Horses have been breed there for hundreds, if not thousands of years. But like many other ancient breeds, the exact details of the Percherons' ancestry is unknown.

There are a couple of different theories regarding the origins of the Percheron. Some suggest they descend from Roman horses brought in to Brittany around the time of Ceasar. Others argue that their ancestry lies with horses captured by Clovis I in the 5th century, or with Moorish horses taken from the defeated 8th century invaders. That last origin theory may actually be true, as it appears that Arabian blood was brought to the horses of Le Perche twice during the middle ages. The early Percherons were used as horses of war, but as heavy cavalry fell out of style they found other uses in agriculture and transportation as well.

Percheron Team
The decline of heavy cavalry did not diminish the Percherons' role in warfare. In fact, the desire to create swifter army mounts in the late 1700s actually led to the creation of the modern form of the breed, when additional Arabian blood was added to the line. Unfortunately, the horses nearly died out completely during the French Revolution. In the early 1800s breeding continued, and now every single Percheron can trace its ancestry to a foundation sire named Jean Le Blanc, born in 1823.

Percherons were first imported to the United States in 1839, and they flourished there as cart and agricultural horses. By 1930, 70% of all purebred draft horses in the United States were Percherons. They are actually the most popular French Draft breed in the world, and have helped to establish a handful of other draft breeds. They continue to be used in farming and forestry, as well as for advertising, carting,  parade work, dressage, and even jumping!

Status : Domesticated
Location : Developed in France
Size : Height up to 18hands (73in, 1.85m)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Perissodactyla
Family : Equidae -- Genus : Equus -- Species : E. ferus -- Subspecies : E. f. caballus

Tuesday, March 19, 2013

Baird's Tapir

Tapirs are pretty sweet animals. For one, they look completely unlike just about any other thing you've ever seen... except maybe pigs. But here is the kicker- Tapirs are actually most closely related to Horses and Rhinos!
Tapirus bairdii

There are four species of Tapir, including the Bairds, and they can be found in both South AMerica and South East Asia. Their family, Tapiridae is one of only three living families in the entire Perissodactyla order; another dozen or so are now completely extinct. It's crazy to think that of all the Ungulates in the world, only Tapirs, Rhinos, and Horses remain to represent 55 million years of evolution!

Baird's Tapirs can be found in South and Central America, and are named for naturalism Spencer Fullerton Baird who described them in 1843. They are the largest of the three American Tapirs, and have dark coats with distinctive cream colored markings on the cheeks and neck. Like all Tapirs, they have an extended snout and upper lip that helps them the forage and feel around for food. You can always tell where a Tapir has been because they forage along Zig-Zagged paths of their own creation.

Despite their size, Baird's Tapirs are surprisingly agile, and are great swimmers, divers, and climbers. Their large size makes it difficult for them to dissipate heat, so they typically live around water for easy wallowing on a hot day. 

Sadly, Baird's Tapirs are Endangered, and only around 5,500 remain in the wild. Habitat loss has been their biggest threat, as forested areas continue to be torn down. They are currently part of a Species Survival Plan, and studbook is being kept for captive breeding purposes.

IUCN Status : Endangered
Location : South and Central America
Size : Length up to 6.6ft (2m), Weight up to 850lbs (385kg)
Classification : Phylum : Chordata -- Class : Mammalia -- Order : Perissodactyla
Family : Tapiridae -- Genus : Tapirus -- Species : T. bairdii